Make your own free website on Tripod.com
Kuvataide

Veistosten teko-ohjeet

Home
Kirjallisuutta
Veistosten teko-ohjeet
Muotokuvia
Puistossa
Maalauksia
Piiroksia
Minä
Linkejä
Matti Lepistö
Piiroksia
Veistospuisto

Betoniveistosten teko-ohjeet

Tämä on menetelmä, jonka olen itse kehittänyt ja sitä voi käyttää jokainen joka haluaa täysin vapaasti.
 
Kaikki kotisivuillani olevat veistokset on tehty tällä menetelmällä.Tämä on monipuolisin, nopein ja halvin kuvanveisto menetelmä minkä tiedän. Tällä menetelmällä tehdyt veistokset ovata hyvin kestäviä.
 
Ennen kuin voidaan aloitta täytyy hankkia välineet ja raakaaineet.
 
Välttämätön raaka-aine on sementti. Itse käytän valkosementtiä ja kvartsin valkoista muurauslaastia, kumpaakin suunilleen samaan verran. Veden pitävät suojakäsinet ovat välttämättömät ja , ja myös suojalasit ovat hyvät.Jos sementtiä joutuu silmiin, se on heti huuhdeltava vedellä pois.  Jäykästä pellistä tehdyt muotoilulastat on myös välttämättömät ja tietenkin astia missä sementin ja veden voi seikoittaa muotoiltavaksi laastiksi.
 
Ensimmäiseksi suunnitellaa että mitä tehdään ja kuinka iso veistoksesta tulee. On hyvä luonnostella aihe paperille rungon tekoa varten.
 
Seuraavaksi tehdään runko . Itse käytän yleensä 10mm harjaterästä , pienemmissä veistoksissa ohuempaa.  Rungon osat hitsataan kiinni toisiinsa että rungosta tulisi tukeva ja kestävä.
 
Kun runko on valmis , laitetaan sen ympärille katiskaverkkoa, ja niihin kohtiin joista tulee paksuja , laitetaan katiska verkon sisään styroxin palasia täyteksi. Tämän jälkeen tehdään betoni laasti jota levitetään ohuesti koko rungon päälle ja jätetään kuivumaan yön yli.
 
Seuraavana päivänä veistos muotoillaan valmiiksi jos suinkin mahdollista. Se tapahtuu siten, että levitetään joka puolelle veistosta betoni laastia  muotoilu lastoja käyttäen, koska se irtoaa lastasta paremmin kuin käsistä. Toimenpide aloitetaan alhalta ylös päin. Tämän jälkeen on hyvä aloitta tarkempi muotoilu  veistoksen alaosasta , ja tarpeen vaatiessa veistos täytyy jättää kuivumaan tunniksi pariksi jotta viimeistely voisi tapahtua.Ellei betonia jätä välillä kuivumaan, se ei pääse kovettumaan.
 
Kun veistos on saatu muotoiltua valmiiksi ,se jätetään kuivumaan yön yli . On myös mahdolista peittää veistos kuivumisen ajaksi jottei  se kuivu liian nopeasti koska jos se kuivuu liian nopeasti niin se ei kerkeä alkaa kivetymmän jos veistoksen tekee ulkona niin myös sade voi pilata veistoksen kun se on kuivumisvaiheessa .
 
Seuraavana päivänä veistos hiotaan santapaperilla, jos on tarpeen, ja pinta maalataan saunasuojalla ja annetaan kuivua. Jos veistos halutaan värittää, niin toisella kertaa   voidaan sivellin kastaa ensin saunasuojassa ja siten betoni väri jauheessa  jonka jälkeen värijauhe levitetään veistoksen pintaan. Jos halutaan elävä  pinta niin sivellin kuivataan ja kuivalla siveltimellä pyhitän liika väri pois. Väritys vaiheen  kuivumisen jälkeen on hyvä  maalata veistos saunasuojalla vielä kerran.
 
Tämän jälkeen veistos on valmis.